1. Je bent hier:
  2. home
  3. individuele reizen
  4. zwitserland-zwartewoud
  5. motorroutes zwitserland-zwarte woud

Motorroutes Zwitserland-Zwarte Woud

Naar Furtwangen

64

Indicatie: Utrecht-start route circa 610 km
Indicatie Antwerpen-start route: 520 km

Op dag 1 moet je een groot aantal kilometers overbruggen en dat gaat nu eenmaal het snelst over de snelweg. Om in de juiste vakantiestemming te komen volg je een korte, maar mooie route. Je rijdt via dorpen, langs glooiende hellingen en boerderijen. Via de nodige bochten arriveer je uiteindelijk bij het leuke hotel in het weiland. Neem een drankje op het terras of in het restaurant. Je vakantie is nu echt begonnen!

Furtwangen-Sedrun

295

Aan Duitse zijde rustige slingerwegen door het groen. Prachtig zicht op de Alpen, het doel van vandaag. Eenmaal in Zwitserland vraagt het Aeugstertal alle aandacht qua omgeving én stuurmanskunst. Je kunt weer op adem komen op een terrasje aan de Vierwaldstättersee. Aan het einde van de route ligt je eerste echte bergpas; de Oberalppas van ruim 2000 meter hoog.

Sedrun A

290

Route A begint met een prachtige rustieke weg die zich langs de bergwand krult. Uitgehakte tunneltjes, dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan en prachtig uitzicht over het indrukwekkende diep uitgesleten rivierdal. Dan kan het gas erop voor een pas met mooie lange bochten richting St. Mortiz. Na de stadse drukte is de fraaie Albulapas één en al rust. Voor wie nog niet genoeg bochten heeft gehad, is de lange rodelbaan in Churwalden een goede optie. In ongeveer 7 minuten en 31 bochten daal je 480 meter af.

Sedrun B

215

Route B voert je over een groot aantal bekende bergpassen zoals de Gotthard en Grimsel. Vanaf de "nieuwe" Gotthardpas heb je mooi zicht op de met keitjes geplaveide oude pas waar ooit de postkoetsen over raasden. De route voert van pas naar pas, iedere pas heeft zijn eigen specialiteit. Waanzinnig uitzicht, heerlijke bochten of bijvoorbeeld een hotel-eilandje. We raden een bezoek aan de spectaculaire Aareschlucht van harte aan. Dit is een 1.4 km lange en 180 meter diepe uitgesleten kloof. Aan het begin nog breed, maar aan het eind niet breder dan 1 meter.

Sedrun C

260

Je rijdt door de kantons Graubünden, Uri en ook door het Italiaans sprekende Tessin. Op deze tocht kun je de Zwitserse weg- en waterwerken goed bekijken, zoals stuwdammen en de snelwegen waar het verkeer hoog boven je hoofd raast. Via de Lukmanierpas rijd je Tessin in om aansluiting te vinden richting de magnifieke San Bernardino. Via 48 haarspeldbochten koers je naar een hoogte van 2065 meter. Via 27 (krappe!) haarspeldbochten daal je weer af tot in de bossen. Het dal waar je in rijdt is zo nu en dan breed en dan weer een smalle doorgang. Bijna onvoorstelbaar zijn de hoogte-, breedte- en diepteverschillen bij de Viamela schlucht. Via een flink aantal trappen kan je in de kloof afdalen. Al met al een prachtige tocht!

Sedrun D

132

Deze korte route doet geen enkele pas aan, maar gaat over de nabije bergflanken en door het mooie dal van Vals. Zeker niet minder spectaculair dan de bergpassen! Smalle wegen met prachtig uitzicht en lieflijke bergdorpen! De ervaren motorrijder kan zich hier eventueel uitleven op een pittig stukje onverhard, maar ook het vervolg over de verharde weg is mooi. Langs een rivier met een aantal half open tunnels koers je steeds verder tot een mooi, rustig en hooggelegen stuwmeer. De terugweg gaat via dorpen waar in de winter geskied kan worden.

Sedrun E "Passen rondje"

168

Deze fun-trip koppelt 5 passen aan elkaar. Je kunt puur gaan voor alle bochten en in zo’n 2,5 uur weer terug zijn bij het hotel, of je bezoekt alle aangegeven bezienswaardigheden. Wat te denken van de Gelmerbahn; een bijna loodrechte kabeltrein naar de op 1860 meter gelegen Gelmersee. Of ervaar een 100 meter diepe kristalblauwe grot uitgehakt in het ijs van de Rhonegletsjer.

Sedrun F

324

Via de Oberalppas rijd je langs weilanden en dorpen naar de mooie Klausenpas. Een lange pas met een goede mix aan bochten, uitzichten, rotsen, bomen en watervallen. Na de pas steek je door naar de Kerenzerberg waarbij je geweldig uitzicht hebt op het dal van Weesen en de Walensee. Daarna neem je een stukje snelweg om voldoende tijd te hebben voor het klapstuk van de dag; de 355 bochten naar Arosa!

Sedrun-Baiersbronn

369

Je verlaat Zwitserland via de snelweg, zodat je de hele dag nog kunt genieten van het Zwarte Woud. Alweer een prachtig dal gevolgd door bergen en watervallen. Eigenlijk zijn alle wegen hier mooi. Bovendien houden de Duitsers van taart en (vette) snacks én is het er relatief goedkoop, kortom; leef je uit!

Naar huis

90

Indicatie: einde route- Utrecht circa 520 km
Indicatie einde route-Antwerpen: 490 km

Een korte tocht voordat je kilometers kunt gaan maken op de snelweg. Nog een laatste maal spectaculair uitzicht, fraaie bochten en mooie vakwerkhuizen. De route begeleidt je tot de snelweg 61 (richting Koblenz) die je eigenlijk kunt blijven volgen tot Nederland, uiteraard afhankelijk van je eindbestemming.