1. Je bent hier:
  2. home
  3. gratis motorroutes

Gratis motorroutes Nederland

Een zonnig weekend, een mooie avond, even lekker toeren. MoorMotor biedt een aantal routes door typisch Hollands landschap. Geniet van molens, bruggen, dijken en fraaie dorpjes.


Rondje Walcheren

Afstand: 104 kilometer
Duur: 4,5 uur (inclusief pauze)
Start/Eindpunt: Kortgene/Centrum Goes

Een route over het Zeeuwse platteland, dijken en slaperige dorpjes achter de dijk. Het land van zee, zon, BLØF, mooie steden en vette klei. De regio die zomers uit z’n voegen barst en volgepakt met (Duitse) toeristen vrolijke hoogtijdagen beleeft. Vanaf de start van de route (afslag Kortgene) koers je over door bomen omzoomde dijken, breder en smal, naar het 15 kilometer verderop gelegen Kamperland. Aan de Schotsman-haven, direct aan het Veerse meer, kun je leuk pauzeren. Over de brede dam met enerzijds surfscholen en het kabbelende meer en anderzijds, aan het oog onttrokken, de Noorzeestranden, ga je verder naar Veere. Maak een ereronde door het kleine, maar pittoreske centrum. Volgens route mét de motor, maar kan bij drukte ook eenvoudig met de benenwagen.

Je slingert verder door dorpen waar de toerist nog geen vat op heeft richting kust. Van Oost- naar Westkapelle via supertoeristisch Domburg, waar het verkeer door de hoofdstraat stroopt. Dan de wind weer door je haren. Duinen en de zeedijk met zicht op de grote vaart. In Westkapelle kun je het oorlogsmuseum bezoeken waar het verhaal van het bombardement van 1944 wordt verteld. Britse bommenwerpers verwoestten de dijk en zetten Walcheren onder water om de Duitse bezetter te verdrijven. Je kunt ook alleen langs de tank en het landingsvaartuig wandelen. Onder de vuurtoren door verlaat je Westkapelle richting Zoutelande wat in 2019 een ware “BLØF-boost” meemaakte. Binnendoor koers je verder naar Middelburg. Een fraaie omgang langs singels en vesten, door het historische centrum met abdij, kerken en kades met voormalige pakhuizen.

Vervolgens rust, landelijke sfeer en vriendelijk landschap, terug naar Beveland. De andere kant van het Veerse meer. Een lange weg door het vlakke landschap. Glimpen van water, eindeloze akkers, trekkers en boerderijen. Je sluit de rit af in Goes. De route zet je af bij een parkeerplaats vlakbij de gezellige Grote Markt. Daarna ben je zo bij de snelweg A58 om huiswaarts te keren, waar dat ook is.


Rondje Beemster (Amsterdam Noord)

Afstand: 106 kilometer
Duur: 4 uur (inclusief pauze)
Start/Eindpunt: BP station (A10, afslag S115) /Burger King (A7, afslag S 153)

Een landelijke tocht langs dijken, het Markermeer en het rustige boerenland van de Beemster. Je rijdt over smalle wegen langs stolpboerderijen, houten dijkhuisjes en door charmante dorpjes. Met de blik op het oneindige land, de geur van koolzaad en het ruisen van de wind kun je je verplaatsen in het groepje rijke Amsterdammers en stadsbestuurders met een wild plan. Waar in het begin van de 17e eeuw de Beemster nog een groot meer was, besloot men van dat water land te maken om daar voedsel te kunnen verbouwen voor de alsmaar uitdijende stad. Met 43 windmolens werd de klus geklaard en in 1612 was de Beemster droog. Er werden wegen aangelegd en sloten gegraven in een strak vierkant patroon. Sinds december 1999 staat de Beemster zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco, maar ook zonder deze wetenschap is het gewoon een mooie omgeving om lekker wat kilometers op de teller te zetten.

Vanaf de start koers je eerst langs de dijk die het Markermeer in toom houdt. Aan landzijde zie je veel kleinere meren, maar ook sloten en watergangen met wuivende rietkragen. Van Monnickendam naar Ilpendam, niets dan groen en boerderijen; daarna weer terug naar het Markermeer. In Oudendijk een verzameling huizen aan de dijk en een eetcafé met mooi terras aan het water (ma-di gesloten). Verder gaat het weer langs dorpen als Schemerhorn, West-Graftdijk en Spijkerboor, een minidorp wat dan wel weer het grootste fort van de Stelling van Amsterdam huisvest.

Je slingert verder langs de Zaan en schuurt langs Wormer waar je aan het einde van het bedrijventerrein aan de overkant van het water goed zicht hebt op het Rijksmonument “De Adelaar”. Een indrukwekkend vierkant gebouw, een voormalige zeepfabriek (ziederij) met een enorme betonnen Adelaar op het dak. Rond de jaren tachtig ging het gebouw compleet met roofvogel bijna ten onder, maar inmiddels zijn beiden gered en torent de Adelaar weer hoog boven de Zaan uit.

Daarna is het nog een klein stukje “dijken” richting de A7 en de Burger King die het einde van de route markeert.