1. Je bent hier:
  2. home
  3. gratis motorroutes

Gratis motorroutes Nederland

Een zonnig weekend, een mooie avond, even lekker toeren. MoorMotor biedt een tweetal routes met Breukelen als start- en eindpunt door typisch Hollands landschap. Geniet van molens, bruggen, dijken en fraaie dorpjes. Combineer je rit eventueel met een bezoek aan MoorMotor als je extra reisinformatie nodig hebt of een fotoboek van een reisbestemming in wilt zien.

Wil je een bezoek brengen aan MoorMotor, neem dan contact op om je bezoek af te stemmen. Je kunt ook een afspraak maken voor een avond of in het weekend.


Witte bruggen route

Afstand: 70 kilometer
Duur: 3 uur (inclusief pauze)
Start/Eindpunt: Kerkbrink Breukelen

Een route over smalle dijkwegen, door oude dorpen, langs boerderijen en buitenplaatsen en, zoals de naam al doet vermoeden, over veel witte bruggetjes. Je bezoekt de mooie plaatsen; Abcoude, Weesp, Vreeland, Loenen en natuurlijk Breukelen.

Vanaf Breukelen ga je onder de A2 door naar de Portengense zuwe; landelijk gebied, met landhuizen en boerderijen. Je steekt de eerste witte bruggetjes over. Daarna slinger je langs de “Kromme Mijdrecht” met zijn wuivende rietkragen. Je rijdt langs het Fort Waver uit 1911 wat deel uitmaakte van verdedigingslinie “de stelling van Amsterdam” waartoe 42 forten behoorden. Het oudste fort van de stelling vind je in Abcoude.

Door het centrum van Abcoude stuur je langs het riviertje de Gein richting Weesp. In Weesp kun je heerlijk pauzeren aan de Vecht. Langs de Vecht liggen veel woonboten en fraaie droomhuizen. In Vreeland passeer je de perfecte foto-spot voor een oer Hollands plaatje. Je volgt de Vecht en steekt deze bij Nieuwersluis nogmaals over voor een laatste blik op de kapitale onderkomens in de omgeving van Breukelen. Daarna de laatste witte brug van de route die je weer naar de gezellige Kerkbrink van Breukelen leidt. Een plein met veel terrasjes, op een zonnige dag erg populair bij motorrijders. Vanaf de Kerkbrink ben je zo weer op de A2.


Watergang route

WatergangAfstand: 148 kilometer
Duur: 5 uur (inclusief pauze)
Start/Eindpunt: Kerkbrink Breukelen

(Aan het begin van de route is een ventweg op werkdagen tussen 16.00 en 18.00 uur afgesloten voor alle voertuigen)

Hollands op z’n best met veel rivieren en waterwegen in alle soorten en maten. Van Vlist tot Vecht, voeg daarbij veel sloten en vaarten langs de landelijke wegen, dit kan alleen het groene hart van Nederland zijn.

Vanaf Breukelen koers je binnendoor langs boerderijen en weilanden naar het buurtschap Gieltjesdorp. Je passeert kasteel de Haar en koerst door de kern van Harmelen richting IJsselstein. Landelijk gebied, veel groen en vlak langs de 367 meter hoge zendmast. De Gerbrandytoren of Zendmast Lopik stond oorspronkelijk in de gemeente Lopik, maar behoort na de gemeentelijke herindeling toe aan IJsselstein. Onder de toren bevindt zich de Noodstudio Lopik, nog altijd onderhouden voor het geval rampen of oorlogen de verspreiding van signalen in de weg staan. De studio kan binnen 24 uur operationeel zijn.

Dan langs de slingerende Enge IJsel van Lopikerkapel, Lopik naar Cabauw. Een lang lint met huizen, boerderijen met rieten kappen en schapen in de wei, alles erg charmant. Vervolgens zet je koers naar Schoonhoven. Je rijdt onder de grote poort de zilverstad binnen. In Schoonhoven huist de enige Nederlandse school voor goud- en zilversmeden. Via de Vlist, Haasdrecht en Hekendorp kom je uiteindelijk bij het kleine stadje Oudewater aan de monding van het riviertje de Lange Linschoten. Hier kun je de benen strekken, wandel door de mooie straatjes, langs huizen met oude gevels en de kleurige grachtjes. Je vindt bovendien een paar gezellige terrasjes voor een lunch of koffiestop.

Daarna even een brede weg, langs Bodegraven naar een volgend fraai traject langs de Meije. Een bochtige weg langs grote boerderijen en mooie huizen. Prachtig, maar let goed op bij de soms onoverzichtelijke bochten. Je waant je even in het buitenland als je loslopende koeien en schapen op je weg vindt, maar je laat het vee en vee rooster weer achter je richting de Amstel en de Kromme Mijdrecht. Via minidorpjes als De Hoef en Nieuwer ter Aar koers je naar Loenen. Door de smalle straatjes van kleurig Loenen rijd je weer richting Breukelen.