1. Je bent hier:
  2. home
  3. individuele reizen
  4. zwarte-woud
  5. motorroutes zwarte woud

Motorroutes Zwarte Woud

Naar Lenzkirch

68

Indicatie Utrecht-start route 640 km
Indicatie Antwerpen-start route: 545 km

Een korte inrijdroute voor het goede vakantiegevoel ter afsluiting van een flink snelwegtraject. Ter hoogte van Freiburg-Noord start de route, het Zwarte Woud doemt op. De omgeving is groen, de bergen nodigen je uit. De weg slingert over de bergflanken richting de populaire Titisee en het net iets verderop gelegen Lenzkirch. Rondom de meren is het wat drukker, maar via een kort doorsteekje bereik je ontspannen het hotel.

Lenzkirch A

218

De eerste stuurdag in het Zwarte Woud doet niet alleen mooie wegen, maar ook mooie bezienswaardigheden aan. Te beginnen met de imposante domkerk in de kleurige stad Sankt Blasien. De koepel is de op twee na grootste van Europa en is zeker het bekijken waard. De weg gaat verder en krult langs de verweerde rotsen. De gele, groene en witte kleuren steken mooi af bij het strakke grijze asfalt. Het mooie dal maakt plaats voor een meer landelijke omgeving, beboste hellingen en dorpjes. Lekker toeren over de bochtige wegen met zo nu en dan mooie vergezichten in de omgeving. Het uitzicht vanaf de "Hochblauen" uitkijktoren is nog beter, bij helder weer zie je de Vogezen aan de andere kant van de Rijn liggen. Je swingt verder van bocht naar bocht en overbrugt de nodige hoogteverschillen. De lange rodelbaan bij Todtnau geeft een vergelijkbaar gevoel. Ook die bochten moet je zeker ervaren.

Lenzkirch B

230

Een motorroute die start met een ander beeld van het Zwarte Woud. Hier is het landschap vlakker en zijn de bossen minder dicht. Het is echter niet minder mooi, rustige wegen, veel groen, riviertjes en leuke restaurants maken het tot een heerlijke toerdag. Van hoge bergen met mooi uitzicht naar de fraaie barokke kerk van St. Peter en het naastgelegen kloostercomplex. Een korte bezichtiging is prima te combineren met een lunch in één van de restaurants. Rond Freiburg even stadse drukte, maar uiteraard kies je weer snel het groen. Via een smalle weg ga je naar het plaatselijke motorparadijs. Van het ene oor op het andere, strak asfalt, super sturen! Daarna zak je weer af naar de "gewone" wereld en koers je via de groene heuvels terug naar Lenzkirch.

Lenzkirch C

227

De laatste motorroute in het zuidelijk Zwarte Woud. Ook nu weer bochten in alle soorten en maten. Bredere wegen voor een hoog tempo, smallere wegen door de bossen waar je van het gas af moet. Weer een prachtig dal met uitgehakte tunneltjes. De weg loopt door de rotsen en volgt de kronkelige rivier. Je bezoekt de Rothaus bierbrouwerij met de fraai opgepoetste koperen ketels. Hier is ook een prettig restaurant. Je sluit de route af met een rondje Lenzkirch, waarna een Rothaus biertje vast goed zal smaken.

Lenzkirch-Baiersbronn

198

Deze route brengt je naar Baiersbronn in het noorden van het Zwarte Woud. Eerst ga je naar het oosten, veel groen, maar wel vlakker. Het mooie stadje Schiltach vormt een rustpunt in de route. Vakwerkhuizen, pleintjes, smalle straten, leuke vrij toegankelijke bezienswaardigheden en natuurlijk terrasjes. Via de meegeleverde stadswandeling zie je alles, vergeet je fototoestel niet! In deel 2 van de route kun je weer aan de bak, bochten en hoogteverschillen. Ook in het noorden is genoeg te beleven.

Baiersbronn A

222

Rustige wegen, groen, dorpen; het noordelijk Schwarzwald dient zich aan. Heerlijk sturen en natuurlijk de bekende Schwarzwaldhochstraße. Van de wijnregio terug naar de bochten, het weidse uitzicht, watervallen en de bergen. Genoeg restaurantjes onderweg om van de zon te genieten. Bovendien een hele leuke stop bij een populaire parapenters stek. Een verzamelplaats van ervaren en minder ervaren vliegers die opstijgen en landen. Een vrolijke, gemoedelijke sfeer en soms wat onzekere leerlingen van de plaatselijke parapenters school.

Baiersbronn B

233

Een motorroute waar echt alles inzit. Bossen, hoogvlaktes, racebochten, krappe en lange bochten. Geniet ervan, zoveel afwisseling heb je niet vaak. De watervallen van Triberg zijn een bezoekje waard, het zijn de hoogste watervallen van Duitsland. De grootste koekoeksklok ligt daar niet ver vandaan, maar ondanks zijn omvang, rijd je er zo voorbij. Daarna is het weer tijd voor rijden, snaarstrak asfalt en de mooiste bochten begeleiden je uiteindelijk binnendoor naar Baiersbronn.

Baiersbronn-Naar huis

59

Indicatie einde route – Utrecht: 560 km
Indicatie einde route-Antwerpen: 520 km

Een afsluiting van een heerlijke week sturen. Nog een laatste route, stijgen en dalen. Dan laat je het Schwarzwald achter voor de thuisrit.

5 daagse reis Zuid

Tijdens de 5 daagse reis Zuid rijd je de routes Naar Lenzkirch, Lenzkirch A, B en C, plus onderstaande route.

Lenzkirch-naar huis

72

Indicatie einde route – Utrecht: 650 km
Indicatie einde route-Antwerpen: 560 km

Via een route vol bochten verlaat je het Zwarte woud. Je passeert het mooie klooster van St. Trupert en zakt uiteindelijk verder het dal in. De laatste 20 kilometer gaan nagenoeg rechtuit. In het charmante stadje Staufen kun je nog even "bijtanken" alvorens je aan de snelwegkilometers begint.

4 en/of 5 daagse reis Noord

Tijdens de 4 daagse reis rijd je eerst onderstaande route, daarna de routes Baiersbronn A en B en Baiersbronn-Naar huis. Tijdens de 5 daagse reis rijd je ook nog route Baiersbronn C

Naar Baiersbronn

87

Indicatie Utrecht-start route: 520 km
Indicatie Antwerpen-start route: 490 km

De route start over een wat drukkere weg richting het kuuroord Bad Herrenalb. In het centrum kun je prima pauzeren. Na Bad Herrenalb dient het Zwarte Woud zich echt aan; bossen, bochten en hoogteverschillen, dat wat motorrijden zo leuk maakt. Dan weer weids uitzicht, dan weer krullende wegen of dorpen met vakwerkhuizen.

Baiersbronn C

238

Een route over de ruim 1200 meter hoge Kandel en via een aantal hoogtepunten van de zuidelijke routes. Je koerst eerst via kronkelige wegen naar schilderachtig Schiltach en kunt daar de meegeleverde stadswandeling maken. Dan via het groene Groppertal naar het zeer attractieve Hexenloch. Dan over de Kandel en via het charmante Kinzigtal weer terug naar het hotel.