1. Je bent hier:
  2. home
  3. individuele reizen
  4. elzas-vogezen
  5. motorroutes elzas-vogezen

Motorroutes Elzas-Vogezen

7 daagse reis

Naar Ribeauvillé

65

Indicatie Utrecht-start route: 600 km
Indicatie Antwerpen-start route: 500 km

Na de nodige snelwegkilometers een mooie inrijdroute waarmee je direct kennismaakt met de charme van dit gebied. Gekleurde huizen en volle bloembakken in de schilderachtige dorpjes. Langzaam stijgende bergweggetjes, bruggen, bomen en uiteraard veel wijngaarden. Je koerst door het groene landschap naar het zeer sfeervolle Ribeauvillé.

Ribeauvillé A

210

Je koerst binnendoor naar het nabijgelegen Riquewihr. Hoe pittoresk wil je het hebben. Het ene straatje nog kleuriger dan het andere, een waar openlucht museum. Na dit stadsbezoek is het tijd voor het landschap en de wegen. Het gas kan open, deze wegen zijn rustig en het asfalt is goed. De route gaat via een aantal bekende cols, via rustige dorpjes en groene heuvels. Veel afwisseling en prettig rijden.

Ribeauvillé B

234

Een motorroute vol bochten. Na een traject door de wijnstreek maak je je op voor de klim naar de Grand Ballon. Bocht na bocht kom je hoger en bereik je de top op 1425 meter met weids uitzicht. De afdaling bestaat uit pittige haarspeldbochten. De volgende col is minder bekend en minder hoog, maar niet minder mooi. Heel groen, smal met veel bochten. Je toert langs skipistes, door bossen en over nog meer colletjes. Maar waar je ook bent, er zijn bochten!

Ribeauvillé C

223

Ga je voor de vele bezienswaardigheden of maak je er een kortere toerdag van. De eerste 1,5 uur is in ieder geval lekker sturen. Een indrukwekkende stop kun je maken bij het voormalige concentratiekamp "Le Struthof". Het enige Duitse concentratiekamp op Frans grondgebied. Minder "zwaar" is een bezoek aan Mont St.Odile. Een klooster hoog op de berg vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Tenslotte kun je ook nog het grote kasteel Haut Koeningsbourg bezoeken met fraaie muurschilderingen en een grote verzameling middeleeuwse wapens. Bezoek je het allemaal niet, dan heb je na de prettige toertocht ruim de tijd voor een ommetje door Ribeauvillé.

Ribeauvillé – La Petite Pierre

195

Deze route brengt je in het noordelijk gelegen La Petite Pierre. De start is via een bosrijke omgeving met de bekende bochten. Je maakt een mooie omweg langs en over een groot stuwmeer waarna je aansluit op een heerlijke stuurweg. Mooie gelijkmatige bochten, perfect! Deel twee is landelijk, groen, dorpjes, kleine wegen. Je kunt een bezoek brengen aan een unieke botenlift of pauzeren bij het vlakbij gelegen glasblazers centrum. De eindspurt gaat door de dichte bossen, zo rijd je ineens de nieuwe verblijfplaats binnen.

La Petite Pierre A

219

Een fijne route door het Franse en Duitse Pfälzerwald. Het eerste deel van de route gaat voornamelijk over mooie wegen dwars door de bossen, langs velden, beekjes en nu en dan een dorp. Een enkele keer een wat meer doorgaande verbindingsweg. Dan rijd je Duitsland in waar je gelijk kunt pauzeren. Na de pauze kan het gas erop en wisselen bredere en smallere wegen elkaar af. De late lunch is gepland in het prachtige stadje Wissembourg waarmee je ook weer terugkeert in Frankrijk. Veel sfeer, kerken, mooie straatjes en vakwerkhuisjes. Rustig koersend bereik je via bosrijke gebieden uiteindelijk weer het hotel.

La Petite Pierre – Naar huis

57

Indicatie einde route – Utrecht; 465 km
Indicatie einde route-Antwerpen: 380 km

Nog een paar groene stuurwegen tot besluit en daarna een doorgaande weg richting snelweg. De etappe naar huis is vanaf hier aanmerkelijk korter.

5 daagse reis

Tijdens de 5 daagse reis rijd je routes Naar Ribeauvillé, Ribeauvillé A, B en C plus onderstaande route.

Ribeauvillé – Naar huis

64

Indicatie einde route – Utrecht: 590 km
Indicatie einde route-Antwerpen: 498 km

Via een aantal bekende trajecten en nog niet eerder bereden wegen verlaat je vandaag de Elzas/Vogezen. Je slingert door het karakteristieke landschap met wijnvelden en kleurige dorpen. Dan pak je de oprit van de snelweg voor de rit naar huis.

4 daagse reis

Tijdens de 4 daagse reis rijd je naast de route La Petite Pierre A en La Petite Pierre-Naar huis onderstaande routes.

Naar La Petite Pierre

87

Indicatie Utrecht-start route: 455 km
Indicatie Antwerpen-start route: 380 km

Zodra je de snelweg verlaat kom je in het groen. Je kunt meteen pauzeren bij een leuk gelegen restaurant aan het water. Vervolgens rijd je via zeer rustige, landelijke wegen en kleine dorpjes de grens tussen Duitsland en Frankrijk over. In het wat drukkere Frankrijk kun je een kijkje nemen bij het Fort Casso dat deel uitmaakte van de Maginot verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. Tenslotte slinger je door de bossen naar het mooi gelegen La Petite Pierre.

La Petite Pierre B

233

Een verdere verkenning van het noordelijke deel van de Vogezen. Allereerst door de bossen naar Graufthal waar je even kunt stoppen bij de oude rotswoningen. Dan heel landelijk verder, langs stille dorpjes en weides. Wat een rust en weids uitzicht! Na de koffiepauze is het gedaan met de rust en moet er flink gestuurd worden. Bossen, colletjes, slingerwegen, stijgen en dalen. Uiteraard een fijne tip voor de lunch en een bezoek aan het hooggelegen Mont Sainte Odile met prachtig uitzicht over de vallei richting het Zwarte Woud. De laatste pauzeplaats is eveneens op hoogte, Rocher de Dabo. Compleet met kapel, restaurant en andermaal een prachtig uitzicht.