1. Je bent hier:
  2. home
  3. individuele reizen
  4. schotland
  5. motorroutes schotland

Motorroutes Schotland

Newcastle-Peebles

231

De veerboot meert om 9.00 uur aan in Newcastle. Zodra je het haventerrein afrijdt, word je meteen op de proef gesteld in het Britse verkeer; links rijden en een eindeloze hoeveelheid rotondes. Na de stad wordt het al relatief snel landelijk. Smalle wegen, bruggetjes, weilanden, charmante dorpjes en mooie landhuizen. Na een lunch-stop aan het water, steek je de Schotse grens over. Je maakt een mooie stop in Jedburg, vlakbij de imposante Jedburg Abbey. Daarna rijd je via landelijke wegen door de heuvels en langs dorpjes, veelal over net wat bredere wegen zodat je er even in kunt komen met het links rijden. Uiteindelijk bereik je Peebles, het einddoel van vandaag en de start van je mooie Schotlandtour.

Peebles – Inveraray

287

Een langere, mooie en zeer afwisselende route. Al snel na het verlaten van Peebles verlaat je de doorgaande weg en rijdt binnendoor via een rustige single track road (smalle éénbaansweg met passeerplaatsen) richting Edinburgh. Dan twee indrukwekkende stops vlak bij elkaar. Twee 30 meter hoge paardenhoofden en een ronddraaiende botenlift die schepen in 15 minuten 35 meter hoger afzet en zo twee kanalen op elkaar laat aansluiten. Iedere 30 minuten worden boten overgezet. Daarna rijd je via kleinere wegen met weids uitzicht verder. De bergen "groeien" naarmate je de route vervolgt. Je rijdt een deel van de Trossachs Trail en langs het grote meer Loch Lomond. Je slingert verder en bereikt uiteindelijk Inveraray. De schilderachtige ligging aan het meer, witte huizen en de gezellig drukke kade nodigen uit tot het maken van veel foto’s.

Inveraray A

260

Een prachtige motorroute waarin je veel te zien krijgt. Bijvoorbeeld een lang kanaal met 14 handbediende sluisjes. Bij het eindpunt van het kanaal is een gezellig haventje waar je de activiteiten bij de laatste hindernis kunt gadeslaan. Daarna rijd je door het groen en langs deels drooggevallen meren richting Oban. Vervolgens over de berg en door de bossen waarna je aansluiting vindt op de weg naar Fort William. Onderweg een leuke stop met fraai zicht op het fotogenieke Stalker Castle. Dan is het tijd voor de echte bergen, de Glencoe Mountains. Bij goed weer, spectaculair zicht en een machtig gevoel als je tussen de bergen doorrijdt. Op de hoogvlakte liggen veel meren die je pas echt goed ziet als je met de stoeltjeslift omhoog gaat. Dan weer een single track road langs de rotsige loop van de rivier. Tot slot rijd je makkelijk sturend naar huis.

Inveraray-Plockton

265

Vandaag verlaat je Inveraray nogmaals langs de bergen. Je maakt een extra lusje via een mooie stuurweg langs een rustig meer. De regio rondom Fort William is drukker, maar je pakt een leuk doorsteekje. Je komt o.a. langs het Glengarry viewpoint. Dit geeft een mooi beeld van wat je te wachten staat de komende dagen. Bergen, meren, grillige kustlijnen en eilandjes. Je vervolgt je weg richting Skye en Lochalsh. Een stop bij het prachtig gelegen romantische Eilean Donan Castle mag je natuurlijk niet missen. Daarna koers je richting de nieuwe verblijfplaats, het piepkleine charmante Plockton. Je rijdt door de heuvels over de smalle wegen in ogenschijnlijk niemandsland tot je ineens Plockton binnenrijdt.

Plockton A- Rondje Skye

234

Een heerlijk rondje over het mooie eiland Skye. Het eerste gedeelte van het eiland is vrij druk omdat dit de toegangsweg voor het hele eiland is, daarna raak je de drukte kwijt. Het mooiste stuk van Skye is de meest noordoostelijke punt. Kaal, ruiger met kliffen en een grillige kustlijn. Je begeeft je weer op een single track road en niet de slechtste! Je rijdt omhoog en omlaag en hebt prachtig uitzicht op de zee en de eilandjes voor de kust. De stop bij Kilt Rock is een must. Klippen die bijna 35 meter loodrecht uit de zee rijzen. Dan koers je verder langs bijzondere rotsformaties naar de meer bewoonde wereld. Portree is de grootste plaats van Skye en is met zijn haven en gekleurde huizen aan de kade een leuke pauze-plaats.

Plockton – Ullapool

247

Hoewel de afstand niet al te lang is, heb je de tijd nodig. Een prachtige rit via de Applecross pas, grotendeels over bijna verlaten single track roads. Over en langs de hoge bergen en rotsformaties heb je steeds weer een ander zicht op het blauwe water. Beschrijven kan eigenlijk niet, je moet het gewoon zelf ervaren! De pauze is al net zo mooi in een ommuurde tuin. Daarna gaat het gewoon weer verder met miniplaatsjes, kliffen, de kustlijn en vergezichten. Aan het einde van de route nog een stop bij een indrukwekkende kloof, 60 meter diep en 1,5 kilometer lang. Je hoeft echter niet ver weg, vanaf de hangbrug en het iets verderop gelegen uitzichtpunt heb je al mooi zicht op de waterval en de groene diepte. Dan is het nog maar even naar Ullapool. Voor het hotel kun je voldaan aan je koffie of biertje nippen met mooi uitzicht op Loch Broom.

Ullapool A

155

Een korte route, maar wat een charme en woestenij! Het landschap is ruig en schaars bewoond. Je waant je op het uiteinde van de wereld bij de afgelegen vuurtoren en voelt je alleen op de wereld in de kale bergen. Je bent echter niet alleen, de schapen liggen langs de kant van de weg of rennen voor je uit. Deze route gaat bijna alleen maar over single track roads en dan het toppunt van single track! Echt smal, bochtig, hoogteverschillen van wel 25% en soms wat grind op de weg. Je moet je snelheid aanpassen, maar dat gaat bijna vanzelf. Je zult versteld staan van de verschillende uitzichten en emoties. Bocht na bocht word je verrast met weer een nieuw vergezicht, nieuwe natuur, bergen en stranden. Zelfs hier in de "upper" Highlands nog gezellige restaurantjes. Al met al een geweldige dag!

Ullapool-Pitlochry

288

Je verlaat Ullapool via de doorgaande weg naar de hoofdstad van de Highlands, Inverness. Alle wegen leiden naar deze stad, dus kun je er net zo goed even stoppen. De route levert je af bij een motorparkeerplaats direct onder het kasteel van Inverness. Niet lang na Inverness verlaat je de doorgaande weg voor rustige wegen in het groen richting het Cairngorms National Park, de hoogste bergketen van Groot-Brittannië. De weg is dan weer smaller, dan weer breder met lange bochten. De eindspurt naar Pitlochry gaat over slingerwegen. Je ziet nog meer bergen, schapen en een enkele skilift. Ook dit deel van Schotland zal je niet vervelen.

Pitlochry-Peebles

231

Na het verlaten van Pitlochry kom je al snel bij Queens View, een populair uitzichtpunt. Bij goed weer heb je zicht op de Glencoe Mountains waar je eerder deze vakantie was. De route gaat verder door verlaten landschap met hoge varens en naaldbossen! Dan een pauze, zodat je klaar bent voor een heel apart traject. Je klimt via een smalle weg met flink stijgingspercentage op naar ruim 500 meter. Een golvende weg over een verlaten vlakte. Prachtig uitzicht en (gelukkig) nauwelijks ander verkeer. Daarna daal je af en komt in een drukkere regio. Je passeert de "heilige grond" van de Gleneagels golfclub, één van de beroemdste golfclubs ter wereld. Edinburgh "rond" je via de snelweg, daarna is het nog maar even naar Roslin waar de kleine, fraaie 15e eeuwse Rosslyn Chapel ligt, extra bekend geworden door de film de Da Vinci Code. Vervolgens nog even koersen naar Peebles.

Peebles-Newcastle

176

Helaas alweer je laatste dag in Schotland. Je verlaat Schotland in stijl via een leuke slingerweg met de karakteristieke ommuurde weilanden en natuurlijk nog een single track road. Bij Melrose kun je de ruïne van de Melrose Abbey bekijken. Vervolgens stuur je verder en vindt aansluiting op de A 68 richting Newcastle. Niet lang daarna passeer je de Schots/Engelse grens. Bij Newcastle wordt het druk maar via de gemarkeerde "ferry" route vind je makkelijk je weg naar de terminal. Je mag al ruim van tevoren inchecken of nog even goedkoop shoppen bij het Royal Quays outlet center. Bijna een volledig dorp met winkels, cafés en snacks op een steenworp afstand van de terminal. Eenmaal aan boord en de trossen los, ben je snel de haven van Newcastle uit en gaan de shops aan boord alweer open.