1. Je bent hier:
  2. home
  3. individuele reizen
  4. noorwegen
  5. motorroutes noorwegen

Motorroutes Noorwegen

Naar Kiel

Indicatie Utrecht-Kiel: 520 km
Indicatie Antwerpen-Kiel: 640 km

Inschepen in Kiel voor de overtocht op de mooie cruiseferry naar Oslo. Om 12.00 uur inchecken, om 14.00 uur gaan de trossen los. Zodra je aan boord gaat begint je vakantie. Bij mooi weer kun je lekker luieren op het zonnedek. Je kunt ook naar de bioscoop, het zwembad, (tax free) winkels en uiteraard zijn er restaurants en cafés waar je terecht kunt. Het grootste gedeelte van de tocht bij daglicht zie je nog de kustlijn, bruggen en andere boten.

Alternatief: eventueel extra te boeken voorovernachting Buxtehude

30

Indicatie Utrecht-start route: 380 km
Indicatie Antwerpen-start route: 500 km

Afhankelijk van je vertrekpunt een meer of minder lange reisdag naar de leuke stad Buxtehude in Noord-Duitsland. Een korte route leidt je vanaf de snelweg binnendoor naar het gezellige centrum van Buxtehude. Het hotel ligt zeer centraal aan een grachtje, met vlakbij terrasjes, restaurants en winkeltjes. Hier kun je je ontspannen voorbereiden op de overtocht naar Oslo. De volgende dag begeleidt een route van 128 kilometer je naar de haven in Kiel.

Oslo-Vradal

225

Om 10.00 uur ga je in Oslo van boord. Je verlaat Oslo via een doorgaande weg. Eenmaal op het platteland doe je je eerste echte Noorse indrukken op. Groen, water, houten huizen en hele rustige wegen. Na de lunch kun je de authentieke Vrangfoss Sluser uit 1892 bekijken. De 5 achter elkaar liggende houten sluizen in het Telemarkkanaal overbruggen een hoogteverschil van 23 meter. De route slingert verder langs verlaten meren. Je sluit de dag af met een verzameling haarspeldbochten waarmee je Vradal bereikt.

Vradal-Ulvik

268

Je begint met een smalle verlaten weg, waar je vermoedelijk niemand tegenkomt. Dan ga je via een aantal mooie doorsteekjes richting Vinje. Je klimt steeds hoger op en het landschap wordt ruiger, bergachtiger met keien en gekleurde mossen. In de middag kom je bij de spectaculaire tweelingwaterval, de Latefossen. De weg loopt er vlak langs, je rijdt door de spray van het klaterende water. Vervolgens een traject langs het Hardangerfjord en fraai uitzicht op de Fonna gletsjer. Het prettige hotel in Ulvik ligt aan een uitloper van het fjord, met een groot terras boven het water, maar je kunt ook vanaf je eigen balkon/terras van het mooie uitzicht genieten.

Ulvik A

243

Een zeer afwisselende route met allereerst nog een flink stuk Hardangerfjord, aan de rustige kant, dus alle tijd om het landschap in je op te nemen. Dan een veel smallere, bochtige weg en andermaal een indrukwekkende waterval waar je onderdoor kunt lopen. Aansluitend een mix van meer doorgaande en kleinere wegen waarmee je uitkomt op een verlaten vlakte met loopbruggetjes over het water en koeien, schapen en kleinere watervallen. Kies je picknickplek uit en kom helemaal tot rust!

Osafjellet (extra vanuit Ulvik)

48

Een toegift voor een rustige dag of juist nog meer adembenemende kilometers. Eigenlijk mag je deze spectaculaire rit niet missen! De weg naar de Osafjellet (de bergtop) is nog geen 22 kilometer waarin je naar een hoogte van zo’n 1200 meter klimt. Bocht na bocht kom je hoger met achter iedere kei of rotsblok weer een nieuw vergezicht. Helemaal boven is alleen een dam, verder niets dan een schouwspel van rotsen, water, bergen en licht.

Ulvik-Tyinkrysset

229

Een gevarieerde, mooie route voert je door totaal verschillende landschappen. Je valt van de ene verbazing in de andere. Van glooiende, groene hellingen en bos tot haarspeldbochten langs de watervallen. De fraaie klim omhoog met spectaculair uitzicht op de Aurlandsfjord gaat ineens over in een kale hoogvlakte met keien, mos en ijsschotsen. Langzaam maar gestaag zak je weer af en wordt het warmer en groener. Via een stukje "Historisk rute" volg je de loop van de rivier en komt dan in Borgund waar je het prachtige staafkerkje kunt bezoeken. Na Borgund nog een prettige stuurweg richting Tyinkrysset. Alhier neem je je intrek in je eigen appartementje.

Tyinkrysset-Grotli

226

Alweer een fantastische rit. Je verlaat Tyinkrysset langs een verlaten meer in prachtige setting: stilte, kaal, bijna dreigend niets. Dan een flink aantal krappe haarspeldbochten naar een absoluut hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk! De "Sognefjelletvegen" wordt ook wel "de weg over het dak van Noorwegen" genoemd. Helemaal bovenop heb je magnifiek zicht op de gletsjers en bergmeren. De weg golft over de hoogvlakte. Je volgt de kolkende rivier naar het leuke plaatsje Lom, waar je het staafkerkje kunt bekijken. De eindspurt brengt je terug in het stille landschap. Het bijzonder sfeervolle hotel ligt weliswaar langs een drukkere weg, maar naarmate de avond valt nemen de auto’s af. Geniet na van alle indrukken in de gezellige bar en bij het heerlijke eten.

Grotli-Hovringen

268

Op je route naar Geiranger kom je al na 25 kilometer bij een nieuw hoogtepunt; het uitzichtpunt Dalsnibba. Vanaf 1500 meter kijk je op het prachtige Geirangerfjord waar vaak cruiseschepen aangemeerd liggen. Vervolgens zak je af naar Geiranger en via lange haarspeldbochten weer omhoog richting de bekende “Trollstigen” met bijna loodrecht onder elkaar liggende haarspeldbochten. Dan een meer doorgaand traject langs o.a. de hoge, puntige Trollwall en andermaal een denderende waterval. Dan even wat stadse drukte en industrie, die je weer geheel achter je laat als je opklimt naar Hovringen. Het ongecompliceerde berghotel is knus en het uitzicht weergaloos!

Hovringen A

242

Alweer onthaasten in de allerbeste vorm; fraaie vergezichten, wilde watervallen en de bijzondere "Jotunheimvegen". Deze 45 kilometer lange weg is onverhard. Misschien even wennen aan het onverhard rijden, maar het is een geweldige ervaring. Je hebt prachtig zicht over de woeste vlakte en de besneeuwde bergtoppen. Langs het meer liggen rode hutjes en een heel erg leuk restaurantje voor de lunch. Na de lunch nog meer stilte. Een lege weg, met slechts groen, bergen, wolken en jij! Dan volgt een verharde weg door bosgebied. Via smalle wegen, bochten en bomen keer je terug op het honk in Hovringen.

Hovringen-Lillehammer

262

Hoewel het einddoel de meer bewoonde Noorse wereld is, koers je vandaag nog over de veelal verlaten wegen van het mooie nationale park Rondane. Ronde bergen bedekt met groen-witte mossen, bomen, meertjes en rivieren. Geen nieuwe ingrediënten, maar groener, zachter. De weg is rustig en je hebt goed zicht op de omgeving. Een gezellig café, de grote rivier, een uitzichtpunt en het Ringabu staafkerkje zijn de rustpunten, waarna je "bovenover" richting Lillehammer rijdt. Het hotel ligt vlakbij het gezellige centrum met veel restaurantjes en cafés. Nu weer eens een hele andere avondwandeling!

Lillehammer-Oslo

212

Een wat kortere route, zodat je in de namiddag op stap kunt in supergezellig Oslo. Je rijdt langs graanvelden en mooie houten huizen over de glooiende oevers van een meer. Dan koers je verder naar Oslo waar zich zowaar een snelweg aandient. Het hotel ligt in de populaire wijk Aker Brygge, de nieuwe hotspot aan het water op het gebied van winkelen en uitgaan. Vanaf het hotel kun je Oslo gemakkelijk te voet verkennen. In de avond moet je zeker een bezoek brengen aan de haven met z’n vele terrasjes. Over het water kijken en genieten van de mensen en de boten.

Oslo-Oslo haven

3

Een rustige ochtend, je kunt nog naar het oude centrum, het kasteel of gewoon rustig aan doen. In minder dan 10 minuten ben je bij de ferry. Om 14.00 uur vertrekt de boot. Zeker het eerste deel van de overtocht langs alle bewoonde en onbewoonde eilandjes in het Oslo fjord is zeer de moeite waard.

Kiel-Naar huis

Het zit erop, na een indrukwekkende ervaring in de overweldigende natuur, kun je om 10.00 uur de reis naar huis starten. Vermoedelijk heb je een tas vol foto’s als herinnering.