1. Je bent hier:
  2. home
  3. individuele reizen
  4. wales
  5. motorroutes wales

Motorroutes Wales

Hull-Bala

340

Nadat je van boord bent gegaan volgt de onvermijdbare douane check. Deel één van de route is een eenvoudig snelwegtraject. Na 1,5 uur bereik je het charmante Peak District; smalle wegen, glooiend landschap en veel groen. Een heerlijk stuk toeren. Je neemt o.a. een korte, spectaculaire pas en kunt pauzeren in je eerste pub van de reis. Eenmaal de grens over zijn de plaatsnamen lang en onuitspreekbaar. In Llangollen moet je zeker het Pontcysyllte aquaduct bekijken. De “stream in the sky” is maar liefst 38 meter hoog en wordt bevaren door de karakteristieke narrowboats en kanovaarders. Via een prachtig ommetje zet je koers naar Bala en neemt je intrek in het historische witte hotel.

Bala A

226

Vandaag alle aandacht voor Snowdonia, het ruige berggebied en dé attractie van Wales. Maar voordat je er bent eerst lekker rijden door de velden, koffie drinken aan een meer en genieten van het uitzicht. Via een prachtig bergachtig traject bereik je Betws-y-Coed, centraal gelegen in Snowdonia. Vanaf daar veelal wat bredere wegen door de woeste bergen. Je ziet veel “afgravingen” en uitgehakte rotsen langs de route. Leisteen was één van de grootste industrieën in Wales. Het is dus extra leuk om het gratis leisteenmuseum te bezoeken waar je een totaal beeld krijgt van de industrie en het leven in en rondom de mijnen.

Richting huis nog een bijzonder toetje: een fraaie single track road. 20 kilometer niemandsland, slechts bevolkt door schapen. Eenzaam, mysterieus; Wales op z’n best!

Bala B

254

Je start langs de groene, stille oostkant van het Balameer. Je klimt steeds hoger over de smalle weg en hebt uiteindelijk fraai uitzicht over de vallei. Je neemt een meer doorgaande weg richting de kust waar de huizen in een rechte lijn dicht langs de kust staan. De koffiepauze is vanzelfsprekend aan het strand.

Dan is het tijd voor de Cambrian Mountains, smalle, glooiende wegen door verstild landschap met zo hier en daar een boerderij en uitzicht op een meer. Vervolgens kan het gas er weer op richting het marktstadje Llanidloes waar je prima kunt lunchen. Je slingert verder langs een groot stuwmeer vervolgens door een “narrow mountain road”. De weg ligt op de bergrug, zo heb je aan beide zijden magnifiek uitzicht! Je koerst tenslotte binnendoor verder naar Bala.

Bala C

215

Bredere slingerwegen en een mooi, verlaten stuk glooiend schapenland brengen je naar het leuke, ommuurde plaatsje Conway. Langs én door de stadswal kom je aan op de kade, met witte huizen, zicht op het kasteel en boten die voor anker in de baai liggen. Eén rood huisje kan je bijna niet ontgaan; het kleinste huis van Groot Brittannië. Naast een bliksembezoek aan dit minuscule onderkomen kun je groots genieten van het kasteel en in één van de gezellige restaurantjes koffie drinken.

Na de koffie is er alle tijd voor ongecompliceerd sturen door de heuvels. Geniet van het boerenlandschap, de serene rust en de ruimte. Via de Horse Shoe pas kom je weer bij een smaller traject. Je volgt de rivier en kunt het water vanaf een leuk, hooggelegen terras gade slaan. Je sluit de dag af over fijne B-wegen richting hotel.

Bala D

214

Afwisselende, landelijke wegen begeleiden je naar Harlech Castle. Je ziet het kasteel al van verre op de klif liggen. Het is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Wales. Dan verder via de kustweg naar de badplaats Barmouth. Aan het strand, waar bij laag water de schepen droogvallen, vind je een aantal leuke restaurants. Je hebt er bovendien mooi zicht op de lange, houten spoorbrug.

Dan ga je weer landinwaarts en kun je je opmaken voor een supertraject; de smalle weg langs een paar afgelegen meren. Werk aan de winkel voor de duopassagier, er moeten 3 hekken “genomen” worden, maar het is absoluut de moeite waard. Vanaf een bankje op de berg heb je 360 graden view. Zicht op de bergen, de meren en op de kust van Barmouth. Je pakt nog een stukje kust mee en koerst via een fraai ommetje terug naar het hotel.

Bala-Hull

345

Een laatste binnendoor lusje vanuit Bala komt uit op een makkelijk doorgaande slingerweg zodat je eenvoudig kilometers kunt maken. De koffiepauze is bij een sluisje, waar de herkenbare “narrowboats” door het kanaal laveren. Je ontwijkt drukke steden via een stukje snelweg. Dan is het leed geleden en arriveer je andermaal bij het Peak District. Terug in de heuvels en het groen. Prachtig uitzicht, stijgen en dalen en “peperkoek” dorpjes. Via de Dovedale vallei en een hertogelijke verblijf koers je steeds oostelijker. Dan nog stuk een snelweg voordat je in Hull arriveert om in te schepen voor de overtocht naar Rotterdam.

Eenmaal aan boord zit de reis er bijna op, je horloge kan weer terug naar de Europese tijd. Na een nachtje op zee arriveer je de volgende morgen vroeg op het vaste land.