1. Je bent hier:
  2. home
  3. individuele reizen
  4. provence
  5. motorroutes provence

Motorroutes Provence

Naar Castellane

91

Indicatie Utrecht-start route: 1185 km
Indicatie Antwerpen-start route: 1105 km

Vanaf de snelweg 51 rijd je richting Castellane. Een makkelijk traject wat je uiteindelijk via de noordzijde van de Gorges du Verdon naar Castellane brengt.
Combineer je deze reis met de Frankrijk-verlenging, dan navigeer je op een prettige wijze in 3 dag etappes naar Castellane.

Castellane A

213

Je start met een bochtige weg langs een meer, hoge wanden en steile afgronden. Daarna neem je een kleine pas en koers je naar het mooie, ommuurde stadje Colmars les Alpes. Met 2 forten is het een bezoekje meer dan waard is. Dan een pas met venijnige haarspeldbochten, maar bovenop prachtig uitzicht en een afdaling vol mooie bochten. De lunch is in een oud vestingstadje. Vervolgens je eerste kennismaking met de Gorges de Daluis, 17 tunneltjes, rode rotsen en gapende dieptes. Je zakt langzaam weer af via kleinere wegen en bereikt Castellane via de Route Napoleon

Castellane B

217

Vandaag alle aandacht voor de toeristentrekker van de regio; de Gorges du Verdon. De route ernaar toe is al in stijl met een mooi, klein kloofje, maar de Verdon is de keizer onder de kloven. Wat een schouwspel, spectaculair uitzicht en de ene fotospot na de andere. Op het grote stuwmeer bij de ingang van de kloof zie je heel veel waterfietsen met toeristen die de kloof vanuit een andere hoek bekijken. Het charmante plaatsje Moustier leent zich voor een ommetje en een lunch in één van de vele restaurantjes. De route slingert vervolgens door paarse lavendel velden en over heuvels. Vlakbij huis nog een stapeltje bochten rondom een stuwmeer en dan kun je al je foto’s gaan bekijken!

Castellane C

214

Een rondje dat de andere kant van de Provence laat zien, de prachtige Côte d’Azur met de mondaine plaatsen, stranden en luxe villa’s. Deel 1 gaat via prettige stuurwegen door het groen met een leuke koffiestop in het kunstenaarsdorpje Tourettes. In de smalle straatjes vind je overal schilderingen en andere kunstwerken. Zelfs richting de kust een verrassend rustige weg. Je volgt de bochtige kustweg en hebt continue zicht op de zee. In de inhammetjes tussen de rotsen liggen mensen te zonnebaden. De lunch is aan het strand, je kunt een duik nemen in het helderblauwe water. Zodra je de kust de rug toekeert dienen de bochten zich weer aan, brede en smalle wegen. Een kloofje tot besluit alvorens je weer terug bent in Castellane.

Castellane-Valberg

214

Een verplaatsdag die er mag zijn. Andermaal de Verdon, maar nu de andere kant en daarna gewoon een stuk lekker sturen. Een koffiestop met perfect uitzicht en dan weer fijn toeren over een aantal colletjes. Een waanzinnig traject over een nagenoeg verlaten, zeer smalle weg langs een diepe kloof. Sensationeel uitzicht en niet of nauwelijks verkeer. Dan wordt de weg weer langzaam breder, de omgeving groener. Je sluit af met alweer een hoogtepunt, de prachtige Gorges du Cians, hoge rotswanden, prachtig kijken en sturen. Dan rijd je Valberg binnen, aangenaam koel en weer heel anders dan Castellane.

Valberg A

243

Een pittige route voor wie nog niet genoeg uitdaging heeft gehad. Eindeloze krakeling bochten, smalle wegen, soms minder asfalt, spectaculaire hoogtes en zuigende dieptes. Het is bijna fijn als de weg even rechtuit gaat zodat je bij kunt komen van al het stuurgeweld. Natuurlijk weer voldoende dorpjes en terrasjes voor de pauzes, maar je moet vandaag toch vooral alle aandacht bij de weg houden.

Valberg B

192

Een route op eenzame hoogte, de Col de la Bonette (2802 meter) is de hoogst berijdbare, verharde pas van de Alpen. Een must tijdens deze reis waar je geen spijt van gaat krijgen. De route is wat korter zodat je alle tijd hebt voor foto’s en de wandeling naar de echte top. Een bijzondere pas; hoog, kaal, verloren en toch prachtig. De weg gaat eigenlijk nergens naar toe; Remi in Frankrijk. Natuurlijk heerlijke bochten tot aan de top. Eenmaal boven doe je de laatste 60 meter te voet. Op het uitkijkpunt heb je rondom een fantastisch panorama. De afdaling is al even mooi. In Barcelonnette kun je lunchen op één van de schaduwrijke terrasjes aan het gezellige plein. Dan is er een tweede indrukwekkende pas. Eerst nog groen met veel bruggetjes over de rivier, later kaler, weids uitzicht en soms gortdroge bergen. Via de laatste 8 haarspeldbochten van deze dag keer je terug in Valberg.

Valberg C

244

Een route vol afwisseling die start met een stukje van de Route des Grandes Alpes. Dan een meer doorgaande weg, richting Col de Vence met lekkere lange bochten. Bij goed weer kun je Nice aan de kust zien liggen. Vervolgens een aaneenschakeling van bochtige wegen, kloven, rotsen, fantastisch uitzicht en charmante dorpen. Via de nodige bochten daal je af naar Entrevaux en krijgt met iedere bocht steeds beter zicht op de schier onneembare citadel en het ommuurde stadje. Een netwerk van smalle steegjes, restaurantjes en een piepklein motormuseum. Dan opnieuw de rode Gorges de Daluis met aansluitend een heerlijke raceweg naar Valberg.

Naar huis

0

Indicatie einde route–Utrecht: 1260 km
Indicatie einde route-Antwerpen: 1133 km

Geen route, maar voor het noorden verlaat je Valberg het beste richting Gap.